Danas sam zahvalna za sve!

Zahvalnost stvara posebnu energiju koja privlači blagostanje.

Na žalost živimo u kulturi gde roditelji često zaborave da nas nauče koliko je zahvalnost bitna, da nas nauče kako da uopšte budemo zahvalni. Nisu roditelji krivi ni njih niko nije naučio. Oni su radili samo najbolje što su znali. Ali sada kada smo dovoljno odrasli vreme je da pruzmemo odgovornost u svoje ruke i sami kreiramo svoj život onako kako želimo.

Jedan od načina kako ćemo to postići je koristeći  još jedan Reiki princip a to je „Oseti zahvalnost prema svemu što živi“ ili kako ja to kažem DANAS SAM ZAHVALNA ZA SVE!

Zašto je zahvalnost bitna?

Zahvalnost će vam pomoći da pogledate na život iz drugog ugla. Sve u životu što vam se dešava ima dve strane, lepu i ružnu, možete da posmatrate i jednu i drugu, možete da učite i od jedne i od druge ali na koju stavite fokus takav će vam život biti. Možete da izaberete da u svemu što se dešava vidite samo loše i  da ceo život provedete jadikujući nad svojom sudbinom i da krivite i sudbinu i ceo svet zbog toga. Ali možete da budete zahvalni za svaku situaciju koja vam se dešava jer iz nje možete učiti, možete videti kako da tu situaciju iskoristite, kako da naučite i poboljšate svoj život.

Sve u životu je lekcija i samo od vas zavisi kada će te je  naučiti. Zato da ne bi bilo sve teže vreme je da osvestite svaki deo vas i da mu budete zahvalni.

Zar ne bi život bio mnogo lepši kada bi dan počeli zahvalnošću? Da budete zahvalni što ste se probudili, što ste zdravi, što imate krov nad glavom, što imate ljude kojima je do vas stalo, što možete da vidite novi dan, što možete da hodate, pričate….. lista ide u nedogled… a vi niste ni svesni da  na ovoj planeti postoje ljudi koji to nemaju. Počeli smo stvari da uzimamo zdravo za gotovo i više ne znamo da cenimo stvari koje život znače, sve se to podrazumeva i postajemo ga svesni samo onda kada to izgubimo.

Da ne bi došlo do toga hajde da naučimo kako da budemo zahvalni. Nije teško jedino je potrebno da otvorite sebe za ovaj novi svet.

Započnite dan sa zahvalnošću. Možete da zapisujete svoju zahvalnost (kao što ja radim) ili prosto da izgovorite ili samo pomislite na sve ono na čemu ste zahvalni. Neka vam to bude prva stvar koju će te ujutru uraditi i poslednja pre nego što zaspite. Na taj način dajete sebi priliku da osvestite koliko u vašem životu ima divnih stvari, koliko ima „sitnica“ koje ga čine lepim, na taj način dajete sebi mogućnost da otkrijete možda po prvi put šta je to što vi imate u životu a da toga niste ni bili svesni.

U svakoj situaciji u toku dana dajte sebi sekund vremena da razmislite zašto se to dešava i zahvalite se što će iz toga proizaći nešto dobro  čak i ako vi to sada ne možete da vidite. Jer sve se dešava za naše najveće dobro, čak i ono što nam na prvu ruku deluje jako loše. Uvek na kraju shvatimo zašto je to bilo dobro, šta smo iz toga naučili, zahto smo zbog toga postali jači, pametniji, bolji….

Budite zahvalni za svoje roditelje, za svoju decu, za svoje prijatelje, za sve ljude koji čine vaš život ovakvim kakav  jeste. Budite zahvalni za sve materijalne stvari koje posedujete, jer samo zamislite kako bi vam bilo bez toga, zamislite samo da nemate tekuću vodu ili struju, a mi o tim stvarima danas uopšte i ne razvmišljamo jer i to je nešto što se podrazumeva. Budite zahvalni za svoje telo, možda nije baš savršeno ali za ono što trebate da naučite u ovom životo ono je baš onakvo kakvo treba. Moglo je uvek da bude i gore. Budite zahvalni za slobodu, dok se nije desilo sve ovo sa virusom niko ni je ni razmišljao koliko je to divno kada možete da odete gde god želite, kada god želite. Budite zahvalni za sunce, zvezde, mesec, za vazduh koji dišete, za drveće koje cveta, za pričice koje cvrkuću….. budite zahvalni za sve.

Čak i one situacije koje su naizgled jako loše, gde mislite da se vaš ceo svet ruši, čak i na tim situacijama treba biti zahvalan, jer ti izazovi, ti dogadjaji su baš oni iz kojih najviše učimo, najviše napredujemo, najviše jačamo. Ti dogadjaji su blagoslov koji trebamo prihvatiti. Za mene je bolest moje mame bila nešto najgore što mi se u životu desilo ali iz te situacije sam mnooogo naučila: kako da volim ljude i da vrednujem svaki trenutak proveden sa njima, kako je sve prolazno i sve trenutno, kako da budem jaka, kako da budem dobra ćerka, kako da u svemu loše vidim dobro i tako nastavim dalje, kako da naučim da živim bez nje, kako u životu sve prolazi i iz svega treba uzeti maksimum, kako….. lista je tako velika. Na kraju je ta najgora situacija u stvari bila blagoslov i najvrednija lekcija…

Jer zahvalnost u vama budi posebnu energiju, energiju koja privlači blagostanje, energiju koja privlači sreću i mir, a opet po zakonu privlačenja i sami znate šta to znači i sami ste svesni da lepo privlači lepo. Zato vežbajte da budete zahvalni jer na taj način poboljšavate svoj život, na taj način još više privlačite lepe stvari u svoj život, na taj način privlačite sreću u svoj život. Zato nemojte da budete lenji, nemojte da budete mrzovoljni, nadjite u svemu nešto lepo i budite zahvalni na tome a život će vas nagraditi.

Zahvalnost je samo još jedan način da poboljšate svoj život ali što više alata koristite i što ih češće koristite to brže i sigurnije idete ka svom cilju, idete ka jednom mirnom, srećnom i ispunjenom životu.

Zato ne zaboravite da BUDETE ZAHVALNI ZA SVE!!!!

Suzana Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *