Istorija Reikija

Postoje mnogi dokazi koji upućuju na to da su se razne tehnike lečenja polaganjem ruku na telo i kanalisanjem energije, koristile od davnina. Mnogi budistički spisi govore o tome, čak i Biblija kaže kako je Isus lečio polaganjem ruku na telo. Da je čovek sposoban da kanališe energiju dokaz nam je i to što automatski kada nas  nešto zaboli mi spustimo svoju ruku na bolno mesto.

Dr. Mikao Usui je zaslužan za ponovno otkrivanje i korišćenje Reikija u svetu danas. Rodjen je 15.08.1865. u južnom Japanu. Bio je svestran čovek. Od rane mladosti bavio se raznim sistemima duhovnog isceljenja ali ono što je njega zanimalo jeste kako isceliti i duh i telo. Tako je i počela njegova potraga koja je trajala punih 20 godina. Dvadeset godina je traga i izučavao razne svete spise i na kraju je i pronašao način kako da uz pomoć posta i meditacije stupi u vezu sa „višom silom“. Sa novim saznanjima vratio se u Japan i na svetom brdu Kurami (kod Kjota) je sproveo sveti ritual. Dvadeset i jedan dan je proveo u meditaciji i postu. Dvadeset i prvog dana doživeo je kroz duboko duhovno prosvetljenje inicijaciju u božansku životnu energiju. Ova inicijacija kao i svo prethodno znanje koje je stekao omogućila mu je da uspostavi novi metod prirodnog lečenja Usui Shiki Rioho i da ga prenosi na druge osobe. Centralnu energiju ovog sistema dr Usui je nazvao Reiki.

U Tokiju je osnovao „Udruženje  za Lečenje Reikijem“ i tako je počeo da profesionalno leči i podučava zainteresovane za ovu metodu. Umro je 9.03.1926.  sahranjen je u budističkom hramu Saihoji u  predgradju Tokija.

Chujiro Hayashi je bio jedan od prvih Usuijevih učenika. Bio je pomorski oficir u penziji koji je od strane Usuija obučen za Reiki majstora i učitelja. On je definisao strandardne pozicije ruku kao i sistem od tri stepena reikija i thenike inicijacije za svaki od njih.

 

Najzaslužnija za širenje Reikija po celom svetu je Hawayo Takata koja je 1938. Učila Reiki na Hajašijevoj klinici. Ona je toliko posvećeno radila da je veoma brzo dobija titulu Vele-majstora učitelja. Takata je prenela reiki na zapad i održala veliki broj reiki seminara i inicirala veliki broj ljudi. Tek je pred kraj svog života iškolovala dvadeset i dva reiki majstora.

 

 

Titulu Velemajstora je posle njene smrti nasledila njena unuka Filis Lei Furumoto 1980. Godine. Ona je i ukinula postojanje te titule i 1989. Objavila da svi Reiki učitelji mogu obavljati inicijacije u majstorski stepen reikija (treći stepen) i da mogu osposobljavati (školovati) nove reiki učitelje. Do tog vremena ovo je bila samo privilegija velemajstora Usuija, Hajašija, Takate  i nje same Furimotove.

Danas  gotovo i da ne postoji zemlja u kojoj se ne koristi Reiki. Milioni ljudi širom sveta različitih uzrasta, nacionalnosti , religije, zanimanja i obrazovanja koriste Reiki za unapredjenje zdravlja i poboljšanje kvaliteta svog života. Reiki metoda nema štetna dejstva niti može biti iskorišćena u negativne svrhe.

 

Reiki je prirodna metoda za unapredjenje zdravlja i rehabilitaciju i od 2008. je  odobena od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Reiki tretman i inicijacija ne mogu da izazovu nikakve fizičke i psihičke bolesti. U slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema potražite savet lekara.